Psikoteknik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar
Ülkemiz koşullarında ticari araç kullanımı oldukça fazladır. İthalat ve ihracatın yoğun olduğu bir ülke olması itibariyle ticari araç kullanıcılarına oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Durumun böyle olması neticesinde şoför sayısı her geçen gün artmaktadır ve iyi bir meslek kapısı haline gelmektedir. Dünyada ve ülkemizde de her meslekte olduğu gibi ticari araç kullanıcı olurken de birtakım uzmanlık ve yetkinlik belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan bir tanesi SRC belgesi bulundurmaktır. Ticari araç kullanıcıların trafiğe ticari amaçlı olarak çıkmasından önce bu eğitime katılarak SRC belgelerini almaları istenmektedir. Bunun yanı sıra yakın zamanlarda çıkan bir kanunla birlikte ticari araç sürücülerinden inegöl psikoteknik belgesine sahip olma zorunluluğu da bulunmaktadır.
inegöl Psikoteknik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar
Psiko-teknik değerlendirme raporunun olması ve denetimlerde aktif olarak geçerli halde olması zorunlu hale getirilmiştir. Psiko-teknik değerlendirme raporları özel değerlendirme merkezleri tarafından yaklaşık 1 saatte verilen bir belge olarak bilinmektedir. Psiko-teknik merkezleri Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan merkezler olarak bilinmektedir. Bu değerlendirme merkezlerine başvuran ticari araç kullanıcıları yanında getirdiği evraklarla birlikte yaklaşık 1 saat süren bir teste girmektedir. Test bir simülatör eşliğinde yapılmaktadır. Simülatörde farklı alanları ölçen 12 adet test bulunmaktadır. Bütün testlerin başlangıcında simülatör sesli ikaz şeklinde her testi en ince ayrıntısına kadar açıklamakta ve hangi parçaların kullanılacağını teste giren kişiye aktarmaktadır. Teste gelen kişinin anlamadığı noktalarda sesli ikazın tekrarlanması yapılabilmektedir. Sesli anlatımın tamamlanmasının ardından simülatör üzerinde tüm testlerin deneme bölümleri yapılmaktadır. Deneme testlerinde ticari sürücü asıl teste hazırlanmaktadır.
Heyecan ve stres faktörünün etkili olabileceği göz önünde bulundurularak tüm testler anlaşılmadığında tekrar edilmek üzere kişiye uygulanmaktadır. Deneme testinin bitiminde kişi hazır olduğunda asıl teste geçmektedir. Testlerin birçoğu zaman faktörü göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Teste gelen ticari araç sürücüsünden mümkün olan en kısa sürede, en doğru cevapları vermesi beklenmektedir. 12 adet test simülatör tarafından belirlenen sıra ile ticari araç sürücüsüne uygulanmaktadır. Tüm testlerin bitiminden sonra simülatör testlerden alınan puanları otomatik olarak hesaplamaktadır. Her test kendi içinde puanlanmaktadır. Her testten alınan puanlar daha önceden belirlenmiş ve simülatöre aktarılmış norm değerleri göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmaktadır. Kişinin aldığı puanlar norm değerleri ile karşılaştırılmaktadır. Alınan puan norm değerinden yüksek ise testin sağında YETERLİ ibaresi bulunmaktadır. Bir testten kalmak kişinin tüm testini başarısız kılmamaktadır.
Ortalama değerler ile karşılaştırma yapıldıktan sonra yine simülatör tarafından adayın test sonucu hesaplanmaktadır. Trafiğe ilişkin rapor sonucu YETERLİ veya YETERSİZ şeklinde otomatik olarak düzenlenen raporun en alt kısmında yazmaktadır. Bundan sonraki aşamada ise psikolog tarafından E-RAPOR sistemine kişinin rapor sonucu kayıt edilmektedir. Teste dair puanların bulunduğu rapor örneğinin kişiye verilmesi gerekmektedir. Kişi elinde bulunan bu rapor ile psikiyatriste gitmeli ve raporu onaylatmaktadır. Kişinin bu onaylama işlemi için 45 günlük süresi bulunmaktadır. Psiko-teknik merkezine ilk başvuran kişinin kontrol edilmek ve arşivde saklanmak üzere yanında getirmesi gereken belgeler bulunmaktadır. Bunlar T.C Kimlik kartı ve sürücü belgesidir. İlk başvuru esnasında kişinin kimlik numarası ile sistem üzerinden sorgulama yapılmaktadır.
Herhangi bir engel çıkmadığı durumlarda kimlik kartı ve sürücü belgesinin fotokopisi alındıktan sonra işlemlere başlanmaktadır. Belgelerden alınan fotokopiler adayın belgesinin geçerli olduğu 5 yıl boyunca psiko-teknik merkezinin arşivinde saklanması gerekmektedir. Bilinenin aksine teste gelirken fotoğraf getirilmesi gerekmemektedir. Adayların testlerinin bitmesinin ardından raporun sisteme yüklenmesi anında fotoğraf çekme ibaresi bulunmaktadır. Rapor oluşturma esnasında kişilerin fotoğrafları anlık olarak çekilmekte ve sisteme anlık fotoğraflar yüklenmektedir. Durum böyle olduğundan kişinin vesikalık fotoğraf getirmesi gerekmemektedir. Teste gelecek kişi randevu aldığı merkeze giderken yanında kimlik kartı ve sürücü belgesinin olması yeterlidir.