Psikoteknik Belgesi Nedir?
Psikoteknik belgesi ülkemizde son yıllarda sıkça istenen bir değerlendirme sistemidir. Genellikle ülkemizdeki kullanımı ticari araç sürücülerinin trafiğe güvenle çıkması için şat koşulan bir değerlendirme sistemidir. inegöl Psikoteknik değerlendirmenin amacı trafiğe çıkacak olan sürücüleri fiziksel ve zihinsel olarak 12 farklı alandan teste tabi tutmak ve sonrasında norm değerleriyle karşılaştırarak psikoteknik belgesini sürücülere vermektir. 12 adet test şahısların trafikte bulunduğu zaman diliminde karşılaşacağı birçok durumla ilgili bireyi önceden gözlemlemek ve olaylarla başa çıkma yöntemlerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir.
inegöl psikoteknik belgesi nedir?
Test boyunca tüm testlerin tamamını doğru yapma gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kapsamlı bir araştırma sonucu elde edilen norm değerleriyle birlikte yaşa bağlı olarak alınan bu ortalama değerler üzerinden sürücü değerlendirilmektedir. Bilgisayar destekli olan psikoteknik değerlendirme amaçlı kullanılan simülatör test bitiminde ayrıntılı bir biçimde raporlandırma yapmaktadır. Testten alınan sonucu otomatik olarak hesaplamakta ve üzerinde oynama hakkı sunmamaktadır. Karayolları genel müdürlüğünün ilgili yasasına göre ülkemizde psikoteknik belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Psikoteknik belgesini hazır bulundurmayan sürücülere yaptırımlar uygulanmaktadır. Psikoteknik değerlendirme sistemi bilgisayar destekli bir simülatör ile kişileri araç kullanmak için gerekli temel bilişsel, motor ve davranışsal beceri ve özellikleri bağlamında ölçen bir sistemdir. Ülkemizde 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanan bu değerlendirme sistemi sonucunda sürücüleri güvenli sürüş için değerlendirmek amaçlanmıştır. Ticari araç sürücülerinin yanı sıra başka sebeplerle de psikoteknik belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çeşitli suçlarla ehliyetine el konan sürücüleri oluşturmaktadır.
Psikoteknik testi nasıl yapılır?
Psikoteknik değerlendirme sistemi ülkemiz sürücülerinin kültürel yapısı göz önünde bulundurularak özel olarak hazırlanan testlerden oluşmaktadır. Elde edilen norm değerleri tamamen Türk katılımcılardan elde edilmektedir. Bilgisayar destekli olan bu değerlendirme sisteminde dokunmatik ekran üzerinde bazı testler bulunmaktadır. Bunun yan sıra dokunmatik ekrana ek olarak simülatör üzerinde direksiyon, pedal, panel ve bazı düğmeler bulunmaktadır. Simülatör üzerinde bulunan tüm parçalar oluşturulmuş sıraya uyarak sırasıyla kullanılmaktadır. Testlerde bulunan konu ile ilgili teste tabi tutulan kişi test başlamadan hemen öncesinde psikolog tarafından bilgilendirilmektedir. Makine kullanımı bilgisayar bilgisi gerektirmeyen bir düzenekle oluşturulmuştur. 12 adet testin her birine başlamadan önce bilgisayar tarafından sesli bir biçimde test içeriği ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Teste tabi tutulan kişinin testin içeriğini anladığından emin olana kadar sesli ikazlar devam etmektedir. Sesli anlatımlar sonrasında simülatör üzerinde asıl testin içeriğine bire bir benzeyen örnekler ile denemeler yapılmakta ve adayın testi anladığından ve uygulayabildiğinden emin olunmaktadır.
Bütün bu işlemler sonrasında teste girecek aday hazır olduğunda asıl test başlamaktadır. 12 adet test simülatör tarafından belirlenen sıraya göre adaya uygulatılmaktadır. Test boyunca tüm testleri uygulayan kişinin raporlandırılacak kişiyle aynı olduğundan emin olunması için bilgisayar destekli simülatör tarafından adayın fotoğrafları otomatik olarak çekilmektedir. Test bitiminde bilgisayar tarafından ayrıntılı bir raporlandırma yapılmakta ve raporun sağ tarafında adaya ait çekilen fotoğraflar bulunmaktadır. Bütün bu işlemler sonrasında bilgisayar destekli simülatörden alınan rapor e-rapor üzerinden sisteme işlenmek için psikolog tarafından raporlanmaktadır. Kişinin psikoteknik değerlendirme merkezine gelirken yanında sadece T.C Kimlik kartı ve kendine ait ehliyetinin bulunması gerekmektedir. Eski düzen kartlı sistem bulunmadığından dolayı adaylardan vesikalık fotoğraf istenmemektedir.
Psikolog tarafından sisteme işlenen raporda anlık olarak merkezde çekilen fotoğraf bulunmakta ve e-Devlet üzerinden sorgulanan belgede bu fotoğraf yer almaktadır. Psikoloğun sisteme raporu yüklemesinin ardından merkezde yapılacak işlemler bitmektedir. Rapor sisteme girildikten sonra psikiyatrist tarafından onaylanması zorunluluğu bulunmaktadır. Kimlik numaranız ve psikoloğun size verdiği ayrıntılı rapor ile birlikte 45 gün içerisinde bir psikiyatriste gitmeniz ve raporu onaylatmanız gerekmektedir. Bütün bu işlemler sonrasında psikoteknik değerlendirme raporunuz sistemde onaylı bir şekilde görünmektedir. Alınan belgenin geçerlilik süresi yasalar gereği 5 yıl olarak belirlenmiştir.